Chinese Medical Arts & Health

Klassieke Chinese Acupunctuur

Wat is acupunctuur en hoe kan het u helpen uw gezondheid te verbeteren? 

Acupunctuur is een van de methoden die gebruikt worden in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) om het lichaam in balans te brengen en gezond te houden. Om de werking van acupunctuur beter te begrijpen is het goed om ook de filosofie over gezondheid van TCG te begrijpen. TCG gaat uit van het concept van Qi, levensenergie. Deze energie is overal om ons heen en is aanwezig in alles wat leeft. Qi stroomt door het lichaam door energiebanen, ook wel meridianen genoemd. Deze meridianen hebben de naam van de organen waarmee ze verbinding maken. De meridianen vormen een netwerk waardoor energie door het hele lichaam wordt verspreid. Op deze meridianen bevinden zich acupunctuurpunten. Dit zijn punten waarmee de stroom van energie beïnvloed kan worden. TCG ziet ziekte (mentaal en fysiek) als het uit balans zijn van de energie in het lichaam. Door verschillende oorzaken waaronder stress of het gebrek aan beweging kan de stroom van energie verstoord raken. Dit leidt op den duur tot klachten en ziekte. Door het plaatsen van dunne naaldjes op specifieke acupunctuurpunten kan de stroom van energie door de meridianen beïnvloed worden. Op deze manier wordt de balans weer hersteld. Onder het motto voorkomen is beter dan genezen wordt acupunctuur en TCG van origine ook ingezet als preventie van ziekte. Waarmee kan acupunctuur jou helpen? 

Waarmee kan acupunctuur u helpen?

Acupunctuur kan ingezet worden bij tal van klachten. Deze klachten kunnen lichamelijk en geestelijk zijn. De Chinese geneeskunde maakt hier geen onderscheid in, omdat uitgegaan wordt van het holistische principe. Hierin wordt de mens als geheel bekeken. Hierdoor kunnen mentale klachten zoals depressiviteit, mentale onrust en slapeloosheid behandeld worden. Maar ook problemen met het bewegingsapparaat zoals, pijnlijke gewrichten, RSI, een tenniselleboog en reumatische klachten kunnen dat. Klik hier voor een overzicht van de door de World Health Organization (WHO) opstelde lijst van aandoeningen waarbij acupunctuur kan helpen.

Wil je weten of acupunctuur jou ook kan helpen, neem dan gerust contact met mij op.

 

 

Wat kunt u verwachten?

Hoe ziet je eerste consult eruit?

Bij je eerste consult wordt er een anamnese afgenomen. Hierbij worden er vragen gesteld over de klacht, maar ook over een aantal specifieke zaken over je gezondheid zoals leefstijl, slaap- en voedingsgewoonten. Daarna wordt de pols gevoeld en de tong bekeken. Hiermee kan een indicatie verkregen worden van de conditie van het lichaam. Aan de hand van de verkregen informatie wordt een totaal beeld gevormd van de mogelijke oorzaken van je klacht en wordt er een behandelplan opgesteld.

Hoe verloopt een behandeling?

Na de bespreking van het behandelplan start ik de behandeling. Er worden op specifieke punten op het lichaam naaldjes geplaatst. Dit zijn zeer fijne naaldjes, waardoor het plaatsen van de naaldjes, door de meeste mensen, bijna niet gevoeld wordt. Na het plaatsen van een naald kun je een warm of tintelend gevoel ervaren. Dit is normaal. De naalden blijven ongeveer 20 minuten zitten. In die tijd kun je lekker tot rust komen terwijl de behandeling zijn werk doet. Naast acupunctuur gebruik ik soms ook andere technieken en instrumenten bij een behandeling. Dit kunnen cupping, guasha en of moxa zijn. Bekijk aanvullende behandelmethoden, voor meer info hierover.

Wat kun je verwachten na een behandeling?

Acupunctuur helpt het lichaam bij het herstel van balans. Afhankelijk van de klacht en de persoon kun je je na een behandeling wat moe of juist uitgerust voelen. Acute pijnklachten kunnen snel verminderen. Doorgaans verbeteren chronische klachten wat langzamer. Sommige klachten worden eerst erger alvorens ze verminderen. Indien er geen verbetering wordt gezien bespreken we dat en wordt er gekeken naar een andere oplossing.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal behandelingen dat nodig is, verschilt per persoon en per klacht. Tijdens het eerste consult kan het verwachte aantal behandelingen worden besproken. Veelal zijn 4 tot 10 behandelingen nodig afhankelijk van de klacht. Acute klachten verbeteren naar verwachting sneller dan chronische.

 

Neem contact met ons op

Adres

Industrieweg 106
2651 BD, Berkel en Rodenrijs

Telefoon

06-53135601

Email

2 + 13 =

Aangesloten bij:

KVK-nummer: 50343912

Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

Disclaimer